FILTR KUBEŁKOWY
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- cocoloco
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
- Kontaktowanie:
bez przesady
to zadanie dla 5 latka aby podłączyć filtr RO . Warto umieścić go pod zlewem i zaopatrzyć w długi wężyk (aby starczył do akwarium) . Wstawiając do zlewu czy wanny pojemnik można bez problemu nakapać sobie bez obawy o zalanie mieszkania . Powódź u akwarysty to rzecz normalna więc życzę aby się Tobie powodziło w akwarystyce 
-
miro196512
- senior

- Imie i Nazwisko: Mirosław Góra
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
-
miro196512
- senior

-
miro196512
- senior

Wlaśnie takie gąbki stosuję od 2 lat w dwóch moich kubłach i rzadko do nich zaglądam bo nie ma po co-chyba że trzeba wymienić torf albo nitras.A te gąbki płukam przy podmianach w spuszczonej wodzie i tu kolorek jest" piękny ".Uważam , że każda powierzchnia dla bakteri się przyda - pewnie zaraz pomyślisz o estetyce - są zasłonięte roślinami i kompletnie niewidoczne. Pozdrawiam.
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Jakiej wielkosci ma być ta gąbeczka na wlocie??
W filtrze biologicznym ściągam sitko Tetry, bo przeszkadza tylko, gąbeczkę nakładam bezpośrednio na rurkę.Taka zeby zakryła całe sitko na wlocie do rury
Gąbki muszą być akwarystyczne, ja stosuję firmy Aqua Shut, ta niebieska na fotce jest mniejsza, ale ma już gotowy nawiercony otwór na rurkę, ta czarna, troczhę większa i w mojej ocenie lepsza, ale otwór trzeba wyciąć sobie samemu.
Te gąbki służą do systemu filtracyjnego polegającego na pompowaniu do nich wody z powietrzem, nie do zaciągania przez nie wody do filtra, stosowałem je, i filtr potrafił mieć problemy z zzasysaniem wody, ja odradzam i zalecam mniejsze. Nitryfikacja u mnie przebiega w 12l kubełu, a gąbeczka służy jedynie oczyszczaniu wlatujacej do filtra wody.przy gąbce o średnicy 10 cm i wysokości 15 cm jest to pow. ponad pół metra kwadr
Szansa na osadzenie się tam bakterii jest spora, ale jaki to ma sens, by na malutkiej gąbce dbać o bakterie, skoro zaraz metr dalej w filtrze jest 12l wkładów z gabkami, one starczają z zapasem, by NO2 się nie pojawiło nawet w przerybionym baniaku.
- Załączniki
-
- DSC00343.JPG (15.61 KiB) Przejrzano 7217 razy
-
miro196512
- senior

Racja ,że nitryfikacja przebiega dalej ale skoro to jeszcze jedno takie miejsce ,to wykorzystuję gąbki na wlotach .Ta ,którą widać jest na biologicznym,a dwa razy większa na mech.Nie miałem problemu z zassaniem wody-tetra 700 i cascade 1200 -nawiasem mówiąc cascade jest moim zdaniem lepszym filtrem.
-
miro196512
- senior

- cocoloco
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
- Kontaktowanie:
Bzdura - gąbki na wlotach z praktyki muszą być czyszczone raz w tygodniu i tyle w nich biologii co na lekcji matematyki . Też mam tej wielkości gąbki ale jak ktoś zapyta co to to mówię że to mechaniczna część mojego filtra biologicznego . Po rekonstrukcji akwarium czekałem aż biologia zaskoczy w zbiorniku - filtry ruszyły po 9 tygodniach a że te gąbki były brudne w tym czasie z 9 razy nie świadczy o tym że przerobiły się na biologiczne .