bardzo chętnie bym go użył bo zawsze to pewność ale w zamian tego wyniszczenie flory bakteryjnej w zbiorniku i napewno jakość wody by się wtedy pogorszyła co na pewno nie korzystnie wpłynełoby na dyskiPanowie Bactopur direct to antybiotyk,myślę że zastosowanie go nie było by błędem,przecież nieobyło się bez podrażnienia skóry a więc możliwa jest jakaś infekcja
Pomocy! Paletki mi się wykańczają !
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
-
Dawidinho09
- nowicjusz

- Imie i Nazwisko: Dawid Szczepaniak
Re: Pomocy! Paletki mi się wykańczają !
- slawol
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Sławomir Gruszka
Dawid ketapang,torf wywar z szyszek olchy stosuje się przede wszystkim dlatego żeby zbić PH,KH a dopiero następnym przeznaczeniem jest zabarwienie wody.To co się mogło stać to że któryś z tych czynników zbił Ci PH,KH do tego stopnia ze poparzyło Ci rybę,lecz stało to się w miarę powolnym procesie więc odbiło to się tylko na ich ogólnym osłabieniu układu immunologicznego,ale ze podmieniłeś 50%wody spowodowałeś zbyt nagły skok PH,KH do góry ,szok osmotyczny i po rybie.A teraz parę rad jak się zachować jeśli coś się dzieje w akwarium nie tak.
-pierwsze co robisz to sprawdzasz ph i temperaturę a dopiero póżniej no2,no3,zresztą jeśli będziesz miał zbyt wysoki azot to zachowanie ryb będzie diametralnie inne (ryba zawiśnie pod powierzchnią wody z tego powodu że odbiera to jako duszenie i ucieka do góry bo tam jest za zwyczaj najwięcej tlenu)
-następna zasada to wprowadzanie torfu ,czy ketapangu do filtra lub wody,nie robisz tego z marszu tylko robisz wpierw tak zwana próbę torfową,po prostu bierzesz z litr torfu parę liści wrzucasz to do wiadra z woda akwariowa, napowietrzasz 48 godz mierzysz po tym czasie i masz gotowy test jakie będziesz miał parametry wody po 48 godz w akwarium.
-pierwsze co robisz to sprawdzasz ph i temperaturę a dopiero póżniej no2,no3,zresztą jeśli będziesz miał zbyt wysoki azot to zachowanie ryb będzie diametralnie inne (ryba zawiśnie pod powierzchnią wody z tego powodu że odbiera to jako duszenie i ucieka do góry bo tam jest za zwyczaj najwięcej tlenu)
-następna zasada to wprowadzanie torfu ,czy ketapangu do filtra lub wody,nie robisz tego z marszu tylko robisz wpierw tak zwana próbę torfową,po prostu bierzesz z litr torfu parę liści wrzucasz to do wiadra z woda akwariowa, napowietrzasz 48 godz mierzysz po tym czasie i masz gotowy test jakie będziesz miał parametry wody po 48 godz w akwarium.
-
Dawidinho09
- nowicjusz

nie no bez przesady , gwarantuje że ph nie zbijesz szyszkami olchy czy katepangiem , przecież robiłem ten wywar(tylko w ludzkich ilościach a nie tyle co nawalił mój bratDawid ketapang,torf wywar z szyszek olchy stosuje się przede wszystkim dlatego żeby zbić PH,KH a dopiero następnym przeznaczeniem jest zabarwienie wody
nie miałem czasu żeby zmiękczać i zakwaszać wode bo ryby mi się wykańczałyale ze podmieniłeś 50%wody spowodowałeś zbyt nagły skok PH,KH do góry ,szok osmotyczny i po rybie
- shady_01
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Patryk Szadujko
Jeżeli chcesz użyć baktopuru to na czas działania podepnij filtr do wiaderka z wodą z akwariumi niech tam sobie dalej działa. Pracuj tylko na jakims wewnętrznym filtrze.Dawidinho09 pisze:bardzo chętnie bym go użył bo zawsze to pewność ale w zamian tego wyniszczenie flory bakteryjnej w zbiorniku i napewno jakość wody by się wtedy pogorszyła co na pewno nie korzystnie wpłynełoby na dyskiPanowie Bactopur direct to antybiotyk,myślę że zastosowanie go nie było by błędem,przecież nieobyło się bez podrażnienia skóry a więc możliwa jest jakaś infekcjadzisiaj podmieniłem z 15 litrów jutro też to zrobię a jak będzie źle z moimi paletkami i znowu zacznie się to straszne kiwanie(normalnie jak to widze to jest na skraju mdlenia
nie moge patrzeć jak moja paletka zdycha
) .Pozdrawiam , jutro napisze co się dzieje z moimi Discusami.
-
andzio65
- senior

- Imie i Nazwisko: Andrzej Ansilewski
Bardzo dobry pomysł z odłączeniem filtra. Tylko po zastosowaniu baktopuru należy usunąć go z wody zanim filtr zacznie znowu prace w akwarium (podmiany, węgliel).
-
Dawidinho09
- nowicjusz

chyba nie ma potrzeby dawania baktopuru(i tak bym go nie dawał jeśli już to Ichtiofuran plus), paletki juz wolniej,spokojniej oddychają chętnie jedzą i chyba pomału dochodzą do formy przy najmniej 3 bo czwarta siedzi ciągle za korzeniem i nie wychodzi